A teljes megjelenéshez ajánlott böngészők: Chrome, Firefox, Edge
  • Főoldal / 
  • Érettségi után / 
  • Versenyek

Versenyek - Érettségi utáni képzéseinken

Iskolánk fontosnak tartja a tehetségek azonosítását, gondozását. Rendszeresen kiválasztjuk azokat a tanulókat, akikkel kiemelten tudunk foglalkozni, és felkészítjük őket tanulmányi versenyekre. A szakképzésben a 14. OKJ-s évfolyamok az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen (OSZTV), a 12. évfolyamok a Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenyén (SZÉTV) és az Ágazati szakmai érettségi versenyen (ÁSZÉV) vehetnek részt.

A versenyeken a követelmények megegyeznek a szakmai OKJ-s vizsga, illetve az szakmai érettségi vizsga követelményeivel. A résztvevőknek azonban már az elődöntőre kellő felkészültséggel kell rendelkezniük a 2, illetve a 4 éves tananyagból. A nevezés általában december-január folyamán történik. A versenyek kétfordulósak, az elsőt márciusra, a másodikat áprilisra szervezik.

Az első forduló a SZÉTV esetében interaktív, vagyis a központilag összeállított feladatokat számítógép használatával oldják meg a tanulók a saját iskolájukban. Általában a legjobb 30 versenyző jut tovább a második fordulóra, vagyis az országos döntőre. A döntő írásbeli és szóbeli részből áll. Egy központi helyen, vagyis meghatározott iskolában bonyolítják le. A legjobbak értékes díjakat kapnak, valamint iskolánk pénzjutalomban részesíti azokat a tanulókat, akik az első 10 hely valamelyikén végeznek.

Az OSZTV elődöntője és döntője is központi helyen valósul meg. A diákokat a helyszínre minden esetben szaktanár kíséri. Az elődöntőn a szakmai vizsga írásbeli típusfeladataiból kell megfelelni. A részt vevő versenyzőkből képzésenként a legjobb 10 tanuló jut be a döntőbe. Itt a gyakorlati vizsgarésznek megfelelő feladatokat kell teljesíteni, valamint a verseny szóbeli feladatait. A legjobbak ez esetben is értékes díjakat kapnak, valamint iskolánk pénzjutalomban részesíti az első 6 hely valamelyikén végzett tanulókat. Ami még ennél is nagyobb érdemet jelent, hogy az igazán kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok a teljes szakmai vizsga vagy annak egy része alól mentesülnek.

A megmérettetésekre a felkészítéseket eredményesen végezzük. Számtalan esetben szereztek meg tanulóink dobogós helyezéseket. A 2014/2015. tanévben vasúti szakos tanulóink 1., 5. és 6. helyezést, a 2015/2016-os tanévben pedig 4-5-6-7. helyezést értek el.

Eredményeink itt megtekinthetők.