A teljes megjelenéshez ajánlott böngészők: Chrome, Firefox, Edge
  • Főoldal / 
  • Érettségi után / 
  • Versenyek

Versenyek - Érettségi utáni képzéseinken

Iskolánk fontosnak tartja a tehetségek azonosítását, gondozását. Rendszeresen kiválasztjuk azokat a tanulókat, akikkel kiemelten tudunk foglalkozni, és felkészítjük őket tanulmányi versenyekre. A szakképzésben a végzős technikus évfolyamok az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen (OSZTV/Szakma Sztár Fesztivál), a 12. évfolyamok pedig az Ágazati szakmai érettségi versenyen (ÁSZÉV, korábban SZÉTV) vehetnek részt.

A versenyeken a követelmények megegyeznek a szakmai technikus vizsga, illetve az emelt szintű szakmai érettségi vizsga követelményeivel. A résztvevőknek már az első fordulóra kellő felkészültséggel kell rendelkezniük a két, illetve az öt éves tananyagból. A nevezés általában december-január folyamán történik. A versenyek háromfordulósak, az elsőt január-februárra, a másodikat márciusra, a harmadikat áprilisra szervezik.

Az első forduló az ÁSZÉV esetében interaktív, vagyis a központilag összeállított feladatokat számítógép használatával oldják meg a tanulók a saját iskolájukban. A legjobb 10-40 versenyző jut tovább a második fordulóba, mely írásbeli részből áll (a továbbjutók létszáma szakmánként változik a résztvevők arányában). A döntőn a szóbeli megmérettetéssel alakul ki a végleges eredmény. A II. és a III. fordulót egy központi helyen, vagyis meghatározott szakképzési centrumban bonyolítják le, melyet az utóbbi években a Szolnoki Szakképzési Centrum rendez meg, és a Centrum különböző iskoláiban folyik a verseny. Szakmánként a legjobbak értékes jutalmakban részesülnek.

Az OSZTV / Szakma Sztár Fesztivál szintén háromfordulós. Területi előválogatója a helyi iparkamarában, válogatója pedig központi helyen valósul meg. A diákokat a helyszínre szaktanár kíséri. A területi előválogatón a technikus szakmai vizsga írásbeli típusfeladataiból kell megfelelni. A részt vevő versenyzőkből képzésenként vagy képzéscsoportonként általában a legjobb 10 tanuló jut be a válogatóba. Itt a gyakorlati vizsgarésznek megfelelő feladatokat kell teljesíteni, valamint a verseny szóbeli feladatait. A döntőben az első 3 tanulónak a szakma magas fokon való művelését kell bemutatnia, melynek a HUNGEXPO szokott helyet biztosítani. A legjobbak ez esetben is értékes díjakat kapnak. Ami ennél is nagyobb elismerést jelent, hogy az igazán kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok a teljes szakmai vizsga vagy annak egy része alól mentesülnek.

A megmérettetésekre a felkészítéseket eredményesen végezzük. Számtalan esetben szereztek meg tanulóink dobogós és első helyezéseket. Közlekedési és vasutas tanulóink: ÁSZÉV 2016 - 2., 4.,7. helyezés; 2019 - 5. helyezés; 2020 - 1., 6., 8., 9. helyezés. Vasutas tanulóink: OSZTV/Szakma Sztár Fesztivál 2013 - 1. helyezés; 2015 - 1., 5., 6. helyezés; 2018 - 2., 6. helyezés; 2019 - 1. hely; 2020 - 4. helyezés.

Eredményeink itt megtekinthetők.