SZC logo

Szolnoki Szakképzési Centrum

OM kód: 203056/011 | 5052 Újszász, Dózsa György út 23.

Intézmény logo

Szolnoki SZC Rózsa Imre Technikum

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA

Történet

Iskolatörténet

TörténetTörténet

A község területén 1963. szeptember elsejével az általános iskolával közös igazgatás alatt kezdte meg működését a középiskola gimnáziumi osztálya. Az intézmény elnevezése Általános Iskola és Gimnázium lett. Az iskola székhelye a Kossuth út 13. alatt volt. 1972. szeptemberében indult az autóforgalmi ágazat. Ekkor iskolánk Gimnázium és Közlekedési Szakközépiskola, Autóforgalmi Ágazat néven működik. A középiskola új székhelye 1973-tól a Dózsa György út 23. szám alatt van. Az intézmény mellett tevékenykedő diákotthon megkapja a kollégiumi címet. 1985. szeptember elsején indul meg a képzés a vasútforgalmi ágazaton. 1986. szeptember elsejei kezdettel az autóforgalmi ágazaton indult el a technikusképzés, ezzel párhuzamosan vasútforgalmi ágazaton a szakközépiskolai oktatás, majd két év múlva a technikusképzés. A középiskola ekkor veszi fel következő nevét: Gimnázium, Műszaki Szakközépiskola és Kollégiuma.

Iskolánk több éven keresztül folytatott felnőttoktatást gimnáziumi, szakmunkások szakközépiskolája, technikusi vizsgára kiegészítő tagozaton, levelező rendszerben. Az érdeklődés csökkenése miatt azonban ezt a képzési formát megszüntettük. 1990-től iskolánk kezdeményezésére megkezdődik az általános közlekedési tagozaton történő szakképzés, amely már előrevetíti az új igényeket. 1994-től igyekeztünk tovább bővíteni a szakmatanulási lehetőségeket, olyan diákokat is megcélozva, akik a középiskola elvégzése, az eredményes érettségi vizsga után szeretnének bekapcsolódni a szakképzésbe. Ennek a tervnek a szellemében 1994. szeptemberétől a középfokú szoftverüzemeltető, 1995. szeptemberétől a gépjárműüzemi technikus, 1996. szeptemberétől a vasútüzemvitel-ellátó, majd 1997. szeptemberétől az ügyintézői-titkár képzés indult el iskolánkban. 1997. szeptemberétől az eddigi általános gimnáziumi képzés mellett számítástechnika tagozatos gimnáziumi osztály kezdte meg működését, majd 1998-tól az általános közlekedési tagozat helyett világbanki közlekedési és informatikai szakmacsoportos képzést indítottunk.

A világbanki program befejezését követően átszerveztük szakközépiskolai képzésünket, ennek eredményeként 2004-ben elindítottuk a kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció területen képzésünket. Így jelenleg középiskolánkban három szakmacsoportban folyik képzés. A szakképzésben bekövetkezett változásoknak megfelelően 2008-ban átszerveztük érettségi utáni szakképzésünket. A 2007/2008-as tanévben európai uniós projektek keretében megkezdődött középiskolánk épületének rekonstrukciója, amely 2010-ben zárult le. Ennek eredményeként egy korszerű iskolaépületben folytathatjuk oktató-nevelő munkánkat. Ezzel párhuzamosan végrehajtottunk intézményünk pedagógiai, szakmai tevékenységének megújítását, amelynek keretében az integrációs nevelés, a kompetenciák fejlesztése és az infokommunikációs tartalmi fejlesztés kapott meghatározó szerepet. 2011-ben megújítottuk gimnáziumi képzésünket, amelynek eredményeként az általános képzés mellett tanulóinkat a rendvédelmi irányába orientáljuk. 2012. októberében iskolánk felvette – megalapításának félszázéves alkalmából - az alapító igazgatójának nevét, ettől kezdve viseli a Rózsa Imre Középiskola és Kollégiuma megnevezést. 2015. szeptemberében újabb változás következett be iskolánk képzésében. Az eddigi eredményes munkánk elismeréseként ettől az évtől kezdődően indulhatott el a rendvédelmi képzés szakközépiskolai kertek között, mely megkövetelte gimnáziumi osztályaink változtatását is: katonai orientáció és általános gimnáziumi képzés folyt ezen a területen. Kormányzati döntés eredményeként ettől az időszaktól a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum keretei között folytatjuk tevékenységünket.


Partnereink

SZC logo

Szolnoki Szakképzési Centrum


Szolnoki SZC Rózsa Imre Technikum

5052 Újszász, Dózsa György út 23.

Telefon: +36 56 439 329

E-mail: rozsa@szolmusz.hu

OM azonosító: 203056/011

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/000759


2024Szolnoki SZC Rózsa Imre Technikum